مطالعه موردی بهسازی لرزه ای ساختمان بتنی با قاب خمشی ، با اضافه نمودن دیوارهای برشی شکل پذیر شده با کامپوزیت پلیمری الیاف GFRP در مقایسه با افزودن دیوارهای برشی معمولی

چكيده

در این مقاله بهسازی لرزه ای یک ساختمان بتنی با سیستم قاب خمشی در تهران با هدف بهسازی ویژه مطالعه شد.در مرحله ارزیابی آسیب پذیری ساختمان بتنی با دو روش ، یکی بر اساس استاندارد 2800 با ضریب اهمییت I=1/2 و دیگری بر اساس دستورالعمل بهسازی لرزه ای ساختمان های موجود انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید کخ در زلزله های سطح خطر 1 و 2 سطح عملکرد قابلیت استفاده بی وقفه و ایمنی جانی به ترتیب برآورده نمی گردد و لذا ضرورت انجام بهسازی لرزه ای مشخص گردید.

عمده ترین ضعف ساختمان تغییر مکان جانبی نسبی زیاد طبقات ، کمبود مقاومت خمشی عمده ستون ها ، سختی جانبی بسیار کم و تشکیل مکانیزم در زیرزمین بود . روش های مختلف مقاوم سازی مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به ضعف های اصلی ساختمان دو راهکار برای مقاوم سازی مورد توجه قرار گرفت. روش اول اضافه نمودن دیوارهای برشی معمولی به ساختمان و روش دوم اضافه نمودن دیوارهای برشی با شکل پذیری افزوده با استفاده از الیاف کامپوزیتی GFRP بود.

به منظور محاسبه مشخصه های مفاصل غیر خطی دیوارهای برشی معمولی و دیوارهای برشی تقویت شده با الیاف ، نرم افزاری تهیه شد و منحنی های<< لنگر - انحناء>> برای هر دو نوع دیوارهای برشی بدست آمد.در این مورد با مقایسه مدل عددی ارائه شده با نتایج آزمایشگاهی دیگر محققین مشخص شد که مطابقت خوبی وجود دارد. تحلیل سازه تقویت شده با دیوارهای برشی معمولی و دیوارهای با شکل پذیری افزوده نشان داد که در مدل اول با وجود بهبود نسبی وضعیت ساختمان ، دیوارهای برشی زیرزمین به جهت شکل پذیری کم دچار شکست می شوند و نمی توانند معیارهای پذیرش را تامین نمایند. در صورتی که در مدل دوم با استفاده از روش جدید محصور کردن اجزای لبه ای دیوارهای برشی با الیاف GFRP ، شکل پذیری خمشی دیوارها مقدار قابل توجهی افزایش می یابد و سطح عملکرد مفاصل غیر خطی دیوارهای برشی به سطح عملکرد هدف می رسد.

 

 

کلمات کلیدی : بهسازی لرزه ای - طراحی لرزه ای بتن مسلح - دیوار برشی شکل پذیر - الیاف مسلح پلیمریFRP